Što je to NFT token?

NFT token je najnovija vijest u svijetu kriptovaluta ovih dana.

Zanimljivi su i kolekcionarima i ljubiteljima kriptovaluta, ali ima li ovaj trend budućnost?

Drugim riječima: Trebate li potrošiti stvarne novce da biste uložili u digitalnu umjetnost?

NFT token prva slika

Što je NFT token?

NFT-ovi ili nezamjenjivi tokeni vrsta su kripto valute stvorene na platformi pametnih ugovora kao što je Ethereum.

To su jedinstveni digitalni objekti koje možete posjedovati ili čak isplativo njima trgovati.

Zamislite ih kao digitalne kolekcionarske kartice.

Ako ih dobro izaberete i kupite prije nego postanu popularni, otvara vam se mogućnost velike zarade.

Zašto NFT token ima vrijednost?

Naravno, prije nego što nešto kupite, vjerojatno ćete htjeti znati zašto to vrijedi kupiti.

Zapravo, zašto bi itko kupio NFT tokene i zašto bi ikad sljedeći kupac bio spreman potrošiti još više novca?

Idealno, vrijednost NFT-a ne dolazi samo iz igre digitalnog vrućeg krumpira, u kojoj kupujete nešto u nadi da ćete ga kasnije prodati za više. I tako redom, sve dok se cijela stvar ne sruši. U idealnom slučaju, NFT bi vam trebao biti dragocjen jer … vam se sviđa. Ako ste ljubitelj NBA lige, možda biste željeli imati službeni NFT koji predstavlja vašeg omiljenog igrača. Ili, možda postoji digitalna mačka koja vam se stvarno sviđa.

Svakako, na neki su način mnogi NFT-ovi samo digitalna slika koju lako možete kliknuti desnom tipkom miša i spremiti na računalo. No, NFT-ovi se također nalaze na blockchainu, što ih čini izuzetno teškim uistinu kopirati u cijelosti. Unos u blockchainu također transparentno govori tko je stvorio NFT. Ako poznati glazbenik kaže: “Da, to je moja adresa u Ethereumu koja je stvorila ovu digitalnu sliku mačke.” Tada se to može provjeriti na blockchainu.

CryptoPunks NFT token
CryptoPunks iz tvrtke Larva Labs među su najpoželjnijim (i najskupljim) NFT-ima

Vratimo se na trenutak onoj igri digitalnog vrućeg krumpira. NFT-ovi su novonastali prostor i događa se puno prevara. Možda ćete vidjeti da se određeni NFT prodaje za milijune i mislite da ćete također moći kupiti nešto za nekoliko dolara i obogatiti se prodajući ga nekome kasnije. Može se dogoditi, ali rijetko je.

I tim se stvarima može manipulirati. Na primjer, vlasnici velike količine kriptovaluta može kupiti mnogo NFT-ova, a zatim ih za milijune “prodati” sebi (njegova druga adresa kriptovalute), umjetno napuhavajući cijenu. Stoga budite oprezni: Samo zato što se nekim NFT trgovalo za puno novca, nemojte misliti da to automatski znači da su i svi slični NFT-ovi vrijedni.

Koje upotrebne mogućnosti pružaju NFT tokeni?

1. Kolekcionarski predmeti

NFT token kolekcionarski predmeti

Tržište kolekcionarskih predmeta širi se u svim vrstama smjerova.

Jedna od glavnih avenija je sakupljanje umjetnina. Kad vlasnik želi prodati umjetničko djelo, jednostavno može na dražbi navesti NFT token kao dokaz da je pravi vlasnik. Ova vrsta certifikacije digitalizira proces porijekla i sprječava krivotvorenje i prijevare u svijetu umjetnosti jer vlasništvo nad umjetničkom imovinom postoji na blockchainu.

Isto bi se moglo učiniti za baseball karte, marke, nakit, gitare s autogramom ili bilo koji kolekcionarski predmet koji biste mogli zamisliti. Sigurnost blockchaina jamči legitimnost transakcije.

2. Internetske igre

NFT-ovi revolucioniraju svijet igara. Likovi u igrama često stječu zamjenjive predmete poput oružja, odjeće, pa čak i imovine. Stvaranje NFT tokena za ovu imovinu čini ih zamjenjivima za tokene u igri ili čak za stvarni novac. Kao rezultat toga, pojavile su se cijele internetske ekonomije za digitalnu robu.

Tradicionalne video igre za više igrača, pa čak i kockarnice, također počinju koristiti NFT tokene. Shvaćaju da blockchain tokeni omogućavaju igračima (i tvrtkama) da izvlače stvarnu vrijednost iz igranja internetskih igara.

3. Ulaznice

Ako imam kartu da vidim Barcelonu kako igra protiv Manchester Uniteda, a vi imate kartu za svoju lokalnu srednjoškolsku košarkašku utakmicu, to su slični predmeti, ali imaju divlje različite vrijednosti. Oboje će odobriti pristup događaju u određeno vrijeme i na određenom mjestu, ali teško da se mogu prenositi.

To je bit NFT-a. Njime se standardizira vlasništvo nad određenom kategorijom imovine, ali imovina unutar te kategorije može imati vrlo različite tržišne vrijednosti. Prodaja karata izvrsna je prilika za NFT-ove da revolucioniraju industriju.

4. Identifikacija i certifikati

NFT token certifikati

Stvari postaju doista zanimljive kad uzmemo u obzir provjere identiteta i ulogu koju NFT-ovi mogu igrati u provjeri. Digitalni token mogli biste dobiti kao rodni list, putovnicu i vozačku dozvolu. Naravno, ne biste mogli trgovati tim tokenima, ali država bi moga provjeriti točnost vaših podataka. Te biste podatke također mogli dobrovoljno podijeliti s poslodavcima, liječnicima ili s bilo kime drugim tko treba vaše osobne podatke.

Možda biste sveučilišnu diplomu mogli dobiti kao digitalni token. Onda bi mogli zatražiti pregled NFT-a vašeg liječnika da su završili medicinsku školu, ispite i druge relevantne podatke. Uz to, podaci koje tvrtke obično prikupljale o vama, poput povijesti pregledavanja ili sklonosti kupovine, mogu se tokenizirati, a zatim čuvati u privatnosti ili prodavati na dražbi kako bi se zaradilo od osobnih ekonomskih podataka koje stvarate.

Kako trgovati NFT-ovima i gdje ih spremiti?

Kupnja i posjedovanje NFT-ova nije poput tipičnog trgovanja kriptovalutama. Da biste kupili digitalnu naplativu ili tokeniziranu imovinu, vjerojatno će vam trebati digitalna valuta poput Etheriuma, iako pojedini prodavači mogu prihvatiti gotovinu.

Trebat će vam i netko s kim ćete obavljati transakcije. Budući da je svaki token jedinstven, nema razmjena za NFT-ove. Umjesto toga, postoje tržnice koje povezuju pojedinačne kupce s pojedinačnim prodavačima. Morat ćete utvrditi cijenu s osobom koja prodaje token. Zatim ga možete kupiti izravno od njih.

Ako kupite ERC-721 token, on će ići na adresu vašeg Ethereum novčanika baš kao i ERC-20 token. Međutim, pregled u klijentu novčanika neće vam reći ništa o njegovoj vrijednosti, samo da je držite. Njegova vrijednost dolazi iz bilo kojeg sustava u kojem je token. Primjerice, CryptoKitty NFT povezan je s crtežom mace s određenim atributima i ta maca može biti uvrštena na otvoreno tržište ako je odlučite prodati.

Budućnost NFT Tokena

Jednom kada počnete razmišljati o mogućnostima NFT tokena, teško je pronaći teoretsko ograničenje stvari koje bi NFT-ovi mogli digitalizirati.

To je više od kripto umjetničkih tokena – NFT-ovi mogu predstavljati vaš identitet, kvalifikacije, stvarnu imovinu i sve vrste digitalnih kolekcionarstva, sve to na blockchainu. Ti se tokeni mogu pohraniti, podijeliti ili prodati.

NFT-ovi omogućuju transakcije i trenutne poslove s bilo kim na svijetu, a tvrtke mogu upravljati čitavim zalihama pomoću digitalnih tokena. NFT-ovi su temelj budućeg gospodarstva.

Koji su najskuplji NFT-ovi?

Dragon the CryptoKitty i dalje je jedan od najskupljih NFT-a, procijenjen na 600 ETH (6,677,472.16kn)

Jedinstveni trkaći automobil “1-1-1” iz F1 Delta Time prodan je za 415,9 ETH (1,420,134.00kn) u svibnju 2019.

Alien # 2089 prodan je za 605 ETH (6,703,000.68kn) u siječnju 2021. Ovaj NFT dio je kolekcije CryptoPunk, prvih NFT-a ikad stvorenih. Ukupno postoji 10.000 različitih CryptoPunkova i samo devet Alien CryptoPunkova.

NBA Topshot digitalna kolekcionarska karta košarkaške zvijezde LeBrona Jamesa prodana je za 100.000 USD (639560.00kn)

Jesu li NFT-ovi dobra investicija?

Kupnja NFT-a jer vam se sviđa ili želite zaraditi (ili izgubiti) nekoliko kuna je jedno. Ali ulaganje u NFT-ove je drugo. Opet, to je novonastali prostor. Čak i Van Goghova slika ili rijetka bejzbolska karta Babe Ruth zahtijevale su neko vrijeme da bi postale vrlo vrijedne.

S obzirom na digitalnu prirodu NFT-a, teško ih je usporediti s cijenjenim fizičkim umjetničkim djelima, poput kipova i slika. S druge strane, živimo u svijetu u kojem jedan Bitcoin vrijedi više od 50 000 USD, tako da stvari iz digitalnog područja mogu zasigurno biti vrlo vrijedne, pa čak i održati tu vrijednost tijekom duljih vremenskih razdoblja.

U svakom slučaju, ako planirate ulagati u NFT-ove, morat ćete zaroniti duboko u ovaj složeni svijet jer se svako NFT tržište malo razlikuje. Također je skupo – trgovanje na Ethereumu može biti prilično skupo jer nedavna zagušenja mreže uzrokuju rast naknada. Morat ćete razmišljati strateški i slijediti brzo mijenjajuće trendove kriptovaluta.

Ukratko, novac je moguće zaraditi ulaganjem u NFT-ove, ali morat ćete sve pažljivo istražiti.

Hvala vam na čitanju. Pročitajte i naš vodič na temu Što je Bitcoin?

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danijel Dubravac
8 months ago

Zanimljivo, a gdje se mogu kupiti te slikice kojima raste vrijednost?